Pidjit

Pidjit is het Indonesisch woord voor massage

Traditioneel is de Indonesische massage – pidjit – een zeer intensieve wijze van masseren.

Een hele pittige massage met knedingen, kloppingen, diepe strijkingen met vooral de duimen en diepe fricties.

 

Zonder ons er bewust van te zijn, passen we allemaal wel eens een vorm van massage toe. Een pijnlijke plek verlichten we door er zacht over te wrijven of er een hand op te leggen. Pidjit is ontstaan uit deze oerbehoefte van de mens om wegen te vinden voor preventie, verlichting en mogelijk genezen van klachten.

 

Oorsprong

In Indonesië is het heel gewoon om binnen het gezin bij ziektes of vermoeidheid te pidjitten (masseren). Kinderen lopen voorzichtig over vaders pijnlijke rug of moeder wrijft bij verkoudheid een kinderrug in met balsem. Ouders leveren deze kennis over aan hun kinderen en zo zet zich de traditie voort. Voor de Indonesiër zijn de ‘Tukang Pidjit’ en ‘Ibu Pidjit’ (masseur) een begrip. Pidjit behoort tot de oudste natuurgeneeswijzen van de mensheid.

Deze kennis, die de oude Indonesische natuurvolkeren al duizenden jaren ontwikkelden, is steeds verder verfijnd geraakt.

 

Technieken van pidjit

Pidjit is masseren met gevoel, dus werken vanuit je hart. Net zoals een goede rijsttafel kan een Indonesische pidjit behoorlijk pittig zijn. Het is echter een mythe dat dit altijd zo moet zijn. Dit is voor de masseur een kwestie van goed aanvoelen. Zowel bij een ontspanningsmassage of bij een klachtenbehandeling, in beide gevallen wordt er altijd afgestemd met de cliënt.

 

Deze oude wijsheden van massagetechnieken en kruidengebruiken, balsems of oliën tijdens een pidjit, worden ook nu nog gebruikt. Pidjit heeft geen vastomlijnd concept. Het kan stevig, dynamisch en stimulerend zijn, maar het kan ook balans brengen en rustgevend zijn. De grote variatie aan technieken maakt van pidjit een zeer veelzijdige massagevorm.

Spiritualiteit en techniek ontmoeten elkaar, gaan in elkaar op en vormen samen een uitgebalanceerde stille kracht.

 

Wat doet Pidjit

Met deze massage kunnen hardnekkige spierknopen weggemasseerd worden. Tegelijkertijd is pidjit ook erg ontspannend, omdat de druk op de juiste plekken een grote ontspanning geeft. Alle spanning komt los en de energieën gaan stromen.

Er wordt gebruik gemaakt van warme kompressen en verwarmende kajoepoetih olie of tijgerbalsem.

Pidjit helpt bij o.a. spierpijn, rug/nekklachten, stress, concentratie problemen, hoofdpijnen, vermoeidheid en voor ontspanning.

 

Ook zonder directe klachten kan pidjit een ware weldaad zijn.

Het doel is geest en lichaam in balans te brengen om lekker in je vel te zitten.

De dagelijkse gang van zaken wordt even losgelaten en maakt plaats voor klaarheid en rust.

Een prima manier om je lichaam te verzorgen!

 

Wil je een afspraak maken? Klik op ‘Reservering’ en vul het formulier in.

Heb je vragen? Via ‘Contact’ kun je het formulier invullen en je vragen stellen.

Voor persoonlijk contact mag je mij altijd bellen op 06-46466556